Kapat

Orkidenin Adı Nereden Gelir?

Orkide, adını Yunanca Orchidaceae sözcüğünden alır. Sözcük, orkis sözcüğünden türeyerek orkide ismini almıştır.

Orkide Çiçeğinin Anlamı

Orkide çiçeği asaleti, zarafeti ve masumiyeti simgeler. Orkide çiçeği, sevgi, mutluluk ve aşk anlamına gelir. Orkide, renk türlerine göre farklı anlamlar taşır.

Beyaz orkide masumiyeti, saflığı simgeler. Saf bir aşkı ve zarafeti anlatan beyaz orkide en çok tercih edilen çiçek türüdür.

Mor orkide ise asaleti simgeler. Bunun yanı sıra güç ve onuru da sembolize eder.

Sarı orkide ise ender bulunan bir türdür. Arkadaşlık ve dostluk anlamı taşır.

Fuşya orkide ise samimiyeti simgeler.

Mavi orkide ise şık duruşu ile aşkların en büyüğü anlamı taşır. Ancak doğada mavi renkte orkide bulunmuyor. Renklendirme yapılarak mavi renkli orkide elde edilir. Mavi renkli orkide duruşu ve rengi ile romantizm içeren çiçekler arasında yer alır. Mavi orkide aşkını anlatmak isteyenlerin favori çiçekleri arasındadır.

Orkide Çiçeğinin Latincesi

Orkide çiçeğinin Latince ismi Phalaenopsis'dir. Orkide çiçeği, Yunancada bereketi simgeler.

Orkide Çiçeğinin Hikayesi

Orkide çiçeğinin efsanesi de en az kendisi kadar hoştur. Eski zamanlarda Orkis adında teni beyaz, uzun sarı saçlı, mavi gözlü güzeller güzeli bir prenses yaşarmış. Orkis, sabahın ilk ışıklarıyla beraber kimse uyanmadan dağ eteklerine koşarmış. Orkis’in geçtiği her noktaya mis kokular yayılır, her yer mis gibi kokarmış. Bir gün Orkis, kendini rüzgara bırakıp savrulmuş. Savrulduğu yerde güzel kokulu bir çiçek bulmuşlar. Bu çiçeğe Orkis ismi verilmiş ve zamanla orkideye dönüşmüştür.

Orkide Çiçeklerini Döktükten Sonra Tekrar Ne Zaman Çiçek Açar?

Orkide çiçeklerini döktükten sonra tekrar ne zaman çiçek açar? Diye merak edenlere bakımı düzgün yapılırsa ortalama 7 ile 11 hafta içinde çiçek açabileceğini söyleyebiliriz.

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Orkide çiçeği hassas yapısı nedeniyle ilgi ve bakım isteyen bir türdür. Özellikle bakım yapılmadığı takdirde hızla solar. Bu nedenle orkidenin sulama, çoğaltma ve budama gibi bakım işlemlerinde özenli davranmak gerekir.

Orkide Işığı Sever mi? Orkide Nasıl Ortamları Sever?

Orkide havadar ve aydınlık ortamları sever. Ancak güneşi fazla sevmez. Orkideyi yetiştireceğiniz alanın havadar ve ışık alan yapıda olmasına dikkat etmek gerekir. Ancak doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Bu sebeple, gün ışığı alan bir yerde yetiştirmeniz bitki için en sağlıklısı olacaktır.

Orkide Çiçeği Nasıl Sulanır?

Orkide çiçeği fazla su isteyen bir çiçek değildir. Bu nedenle her gün sulamaya gerek yoktur. Haftada iki kez su vermek yeterli olacaktır. Orkide bakımında şeffaf bir saksı kullanmak gerekir. Her ne kadar drenaj deliği olan saksıya koysanız da kökte kalan fazla su bitkinin çürümesine sebep olabilir. Bundan dolayı orkide çiçeğini birkaç günde bir veya haftada bir sulamak yeterli olacaktır.

Orkide çiçeğinin toprağının nemli olması oldukça önemlidir. Bu nedenle mevsim durumu göz önünde bulundurularak sulama süresi düzenlenebilir. Sulama işlemini genellikle sabah saatlerinde yapmak orkidenin verimini artıracaktır.

Orkide çiçeğini birkaç yöntemle sulamak mümkündür. Daldırma yöntemi en çok tercih edilen yöntemler arasındadır. Orkideyi sulamak için hazırlanan suyun önceden dinlendirilmiş olması gerekir. Dinlendirilen suyun bulunduğu kabın içerisine orkide yerleştirilir. Kök kısmı ıslanana kadar orkide suyun içerisinde bekletilir. Kökü ıslandıktan sonra yani yaklaşık 10-15 dakika sonra saksıyı kaptan çıkararak suyun süzülmesi için bekletilir. Çiçek, suyunu süzdükten sonra saksısına yerleştirilir. Bu sulama yöntemi haftada bir uygulanabilir.

Daldırma yöntemi yerine çiçeği doğrudan sulayabilirsiniz. Oda sıcaklığında dinlendirilmiş suyu orkidenin saksısına dökebilirsiniz. Saksı tabağında kalan suyu boşaltmanız gerekir. Orkideyi haftada bir kez bu şekilde sulayabilirsiniz.

Orkide Nasıl Budanır?

Orkide, iyi bakıldığı takdirde uzun yıllar yaşayabilen bir çiçek türüdür. Yılda birkaç kez açabilir. Bu nedenle budanmaya gereksinim duyar. Orkidenin tüm çiçeklerinin dökülmesi, çiçek vermemesi budanma zamanının geldiğine işaret eder.

Orkidenin çiçekleri döküldükten sonra sapları bir süre daha canlı kalır. Orkidenin sapının yeşil olması canlı olduğunun göstergesidir. Sap kısmı kuruduğunda ise canlılığını yitirmiş demektir. Kahverengi kısmın steril makasla çapraz bir şeklide kesilerek orkideden alınması gerekir.

Orkidenin kökleri oldukça hassastır. Bu nedenle budama yaparken özenli olmak gerekir. Orkidenin budaması sırasında saksı içerisine yerleştirilen çubuk alınır. Budama yaparken kurumuş ve sararmış yapraklarla kuru çiçek sapları gövdeye yakın yerlerden kesilerek çıkarılır. Budama işlemi sırasında gövdeye zarar vermemeye özen gösterilir. Canlılığını kaybetmiş ölü kökler temizlenir.

Orkide Nemi Sever mi?

Orkide çiçeği tropikal iklimi sevdiğinden nemli ortamı sever. Orkidenin bulunduğu ortamın çok sıcak veya çok soğuk olmaması gerekir. Ortam sıcaklığı ise ortalama 18 ile 29 derece arası idealdir.

Orkide Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalı?

Orkidenin toprağı kendine hastır. Her çeşit toprakta yetişmez. Orkide toprağının farklı bileşenlere sahip olması gerekir. Orkide, çeşitli lif ve torflar ile hazırlanmış bir karışım isteyen çiçek türüdür. Orkide toprağının içerisinde perlit, ponza, ağaç kabuğu olmalıdır. Toprak değişimi saksı değişimi sırasında yapılabilir.

 

İlgili Ürünler